Procedura autorizarii unui service-auto

 

Serviciile de reparatii pentru vehicule rutiere care implica inlocuirea si/sau reconditionarea de componente la ansamblurile si sistemele constructive si functionale care pot afecta siguranta circulatiei si poluarea mediului ambiant si serviciile de reglare a acestor sisteme se pot presta numai de catre operatorii economici care au capabilitatea tehnica adecvata si care, in urma unei evaluari, au fost autorizati de catre Registrul Auto Roman (in continuare RAR), organismul tehnic desemnat in acest sens de Ministerul Transporturilor.

Regulile de procedura pentru evaluarea capabilitatii tehnice si autorizarea operatorilor economici care presteaza servicii de reparatie, reglare si/sau desfasoara activitate de reconstructie a vehiculelor rutiere au fost elaborate in cadrul RAR pe baza Legii nr. 105 din 27 iunie 2000, Legii nr. 222 din 22 mai 2003, Ordonantei 82/2000, Ordonantei 36/2005 si a Ordinului Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 2131 din 8 decembrie 2005 referitor la Reglementarile privind autorizarea operatorilor economici care desfasoara activitati de reparatii, de intretinere, de reglare, de modificari constructive, de reconstructie a vehiculelor rutiere, precum si de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz – RNTR 9, in vederea asigurarii protectiei consumatorilor si a respectarii prevederilor legale referitoare la siguranta circulatiei si protectia mediului inconjurator.

Autorizarea se va solicita si se va acorda nominalizat pentru componente/ansambluri/sisteme constructive/echipamente/vehicule si activitati care constau in:

1. Repararea, intretinerea, reconditionarea si/sau reglarea ansamblurilor mecanice:

a) motor si instalatiile anexe – de alimentare prin carburatie / injectie mas/mac, de racire, de evacuare, de pornire integrata si/sau independenta si componentele acestora,

b) transmisie (cutie de viteze mecanica/automata, ambreiaj, etc) si componentele acesteia,

c) sistemul de rulare si componentele acestuia,

d) sistemul de directie si componentele acestuia,

e) sistemul de franare si componentele acestuia;

f) inlocuiri de materiale de exploatare.

2. Repararea, intretinerea si/sau reglarea echipamentului electric si/sau electronic:

a) instalatia electrica de pornire a motorului, incarcare a bateriilor de acumulatori si componentele acestora,

b) instalatia electrica de iluminare si semnalizare si componentele acesteia,

c) sistemul de gestiune electronica a motorului si/sau ale sistemelor autovehicului;

3. Repararea si/sau redresarea structurii caroseriei:

a) repararea caroseriei fara structura de rezistenta, care necesita demontarea de componente mecanice si/sau electrice ;

b) repararea structurii de rezistenta ale caroseriei, inclusiv ansamblu fata ;

c) redresarea structurii caroseriei.

4. Inlocuire de sasiuri si/sau caroserii.

5. Repararea anvelopelor si camerelor de aer:

a) la rece

b) la cald, prin vulcanizare

6. Montare, reparare, verificare si/sau etalonare a produselor utilizate la vehicule.

7. Dezmembrare a vehiculelor scoase din uz si componentele acestora.

8. Modificari constructive si/sau reconstructie a vehiculelor rutiere.

Unde ma prezint?

Operatorul economic (in continuare “solicitant”), se prezinta la Reprezentanta RAR din judetul in care isi desfasoara activitatea (pentru Bucuresti la sediul RAR din Calea Grivitei nr. 391A, Departamentul RAR-OCS), exprimandu-si intentia de a solicita autorizarea.

 Ce acte imi trebuie?

Persoanalul RAR desemnat pentru activitatea de autorizari operatori economici va pune la dispozitia solicitantului “Lista documentelor necesare pentru autorizare unitati service auto” oferind toate informatiile necesare pentru completarea Dosarului de autorizare. In acelasi timp, se vor da lamuriri privind: continutul reglementarilor RNTR 9, costul estimativ al autorizarii (in functie de numarul de persoane implicate), modul de obtinere a Certificatului de atestare profesionala a conducatorului atelierului etc.

Documentele ce vor fi depuse in dosar sunt:

1. Cerere-tip de autorizare pentru prestarea de servicii de reparatie, reglare si/sau activitati de reconstructie a vehiculelor rutiere;

2. Chestionar de autoevaluare – formular tipizat;

3. Copie a Certificatului de atestare profesionala a conducatorului atelierului (emis de RAR);

4. Copie a statutului societatii cu domeniul de activitate service auto;

5. Copie a certificatului de inmatriculare a societatii;

6. Copie a Anexei la Certificatul de inregistrare/Certificat constatator avand declarata activitatea cod CAEN 5020/5157/5040 in punctul de lucru.

Sursa: EuroAvocatura.ro

Please like & share:

28 Responses so far.

 1. dorin stochina says:

  pentru un service auto doar pentru intrtinere (schimb ulei, filtre etc) in care din categoriile de autorizari RAR enumerate de catre dumneacoastra se incadreaza acesta?

  • iulian serban says:

   Teoretic in 6 – Montare, reparare, verificare si/sau etalonare a produselor utilizate la vehicule, dar intrebati si RAR

 2. niculae florin says:

  buna seara sa dori sa stiu daca ami deschid un service auto si as dori sa prestez toate serviciile an afara de tinichigerie si vopsitorie dar nu sunt din domeniu ansa am un baiat foarte foarte bun ce trebuie sa fac s-au daca am sanse la un service va multumesc

 3. Daiana says:

  Bună ziua, putem deschide un service auto fără a avea facultate în domeniu? Adică un apropiat a făcut liceul în Grecia și era unu specializat pe auto, își poate deschide o afacere aici? Un service mai exact?

 4. bogdanz says:

  Buna ziua.Doresc sa imi deschid un service auto specializat pe mecanica auto.Ca sa pot sa-l deschid imi trebuie cursuri de specialitate mecanica sau vreo diploma? Multumesc

 5. Accesare fonduri nerambursabile de 50.000 – 200.000 EUR in comune si orase pe FB
  Proiectul Bine Facut

 6. ITP Cluj says:

  Pentru deschiderea unui service nou pentru a nu fi limitat la lucrari de reparatii la motor si la sistemul de franare este in continuare obligatoriu stand sau se poate face si contract de colaborare ?

 7. Bogdan says:

  Buna ziua! Daca am diploma de inginer in domeniul auto, mai am nevoie de acel certificat de atestare profesionala emis de RAR? Multumesc!

 8. TEO says:

  Buna ziua,
  daca locuiesc la casa am nevoie de parcare suplimentara sau acordul vecinilor??
  multumesc

 9. Vasile says:

  Buna ziua, doresc fac service mobil adica o masina speciala pentru depanari,ce trebuie sa fac ,trebuie omologata si masina rar vatr o folosesc

 10. Csaki Istvan says:

  Calificari Profesionale in ocupatiile, mecanic auto,
  mecanic vulcanizator, tinichigiu carosier in cateva zile fara curs doar cunostinte teoretice si practice.
  Pentru mai multe detali si informatii tel: 0721065547
  e-mail: certificatedecompetenta@yahoo.com

 11. Nicolae says:

  Buna seara! Puteti sa imi spuneti ce acte imi sunt necesare pentru deschiderea unui service-auto? Pot sa obtin autorizatie RAR pentru un service-auto daca am finalizat Scoala de Maestri Mecanic? Mentionez ca vreau sa includ doar schimb de ulei/piese, fara tinichigerie si vopsitorie. Astept raspuns!

 12. As vrea daca se poate o intrreb:as vrea sa deschid atelier reconditionat caroseri si retus fara vopsire folosire spreiuri,polisare faruri,polisare caroserie,as vrea sa stiu rar mai este nevoie eu am meseria tinichigiu auto.astept un rasp ms

  • admin says:

   Buna ziua, la deschiderea firmei nu este nevoie de calificare. O zi buna

   • Geo says:

    Buna seara. Doresc o informatie daca sunteti amabil . Pentru deschiderea unui atelier servis acasa in curte la mine pentru a face mici reparati sau schimbări in sensul …filtre .. schimb ulei.. plăcute frina .. buchse pivoti … ceva de genul ETC. Ce acte imi trebuie. Multumesc anticipat!!! ADMIN.. evn sunați la numărul meu 0723927466 Geo.

 13. sorin says:

  BUNA AS DORI SA MI SPUNE-TI CUM AS PUTEA OBTINE FONDURI NERAMBURSABILE PT UN SERVIS AUTO , MENTIONEZ CA NU AM DIPLOMA DE MECANIC AUTO CI DOAR AGRICOL

 14. PKP says:

  Buna seara !
  Pentru a deschide un service ce utilaje sunt obligatori
  Standul de frâna ?
  Standul de direcție ?
  Sunt obligatori?

 15. Modorcea Doru says:

  Buna seara ptr deschiderea unui servis auro acte , avize multumesc

 16. Iulian says:

  Buna ziua..detin un teren intr.o comuna si as vrea sa.mi deschid un servicr mai micut…doresc sa stiu imi trebue aprobarea vecinilor petru asa ceva??multumesc!!

 17. Zainea Catalin says:

  Buna seara pentru a deschide un service auto am nevoie de diplomă de calificare în domeniul? Service-ul va fi pe mecanica usoara si se încadrează în montare, reparare, verificare si/sau etalonare a produselor utilizate la vehicule. Service-ul va fi Întreprindere Individuală.Va multumesc frumos pentru eventualul răspuns, am rugămintea sa imi dati un raspuns cat mai repede posibil.Seara frumoasa!

 18. Bogdan says:

  Buna ziua, ma intereseaza deschiderea unui self service auto, activitatea presupune doar inchirierea spatiului si echipamentelor pe ora, in cazul acesta mai sunt necesare toate autorizatiile la fel ca in cazul unui service clasic(cu personal)?

  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com