Guvernul a eliminat impozitul minim si a aprobat un set de masuri pentru sprijinirea firmelor

Update 02/10/2010 – Iata O.U.G. care elimina impozitul minimAICI

Vedeti si analiza facuta de Saptamana FinanciaraAICI

29/09/2010 Stirea suna asa: Emil Boc a anuntat miercuri eliminarea impozitului minim incepind cu 1 octombrie. Deocamdata, Guvernul nu a introdus anuntatul impozit forfetar pentru sectoarele economice cu potential de evaziune, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anuntind ca acesta va fi introdus de la 1 ianuarie 2011.  Ialomitianu a afirmat ca eliminarea impozitului minim va avea un impact asupra veniturilor la buget de un miliard de lei in 2011.

Alte masuri anuntate de Emil Boc:

– “Diminuarea nivelului dobanzii datorate de firme pentru creantele fiscale neachitate la termen”. “Prin acest mecanism, firmele aflate in dificultate din cauza crizei beneficiaza de sprijin din partea statului”, a spus Emil Boc. Nivelul dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen va fi redus de la 0,05% la 0,04%.

– Reglementarea posibilitatii ca executarea silita impotriva unei firme care are bani de primit de la stat sa fie suspendata.

– Scaderea plafonului de investitii pentru care firmele pot primi ajutor de stat. Astfel, firmele care investesc intre 5 si 10 milioane de euro si creeaza minim 50 de locuri de munca pot beneficia de compensarea de pina la 50% din valoarea investiei ca ajutor de stat. In 2010 mai sint la dispozitie 65 milioane de euro pentru aceste ajutoare.

– Saptamana viitoare va fi aprobat un act normativ pentru sustinerea firmelor intemeiate de tineri de pana in 35 de ani, care vor primi un sprijin din partea statului, sub forma ajutoarelor de stat, a garantiilor de stat pentru dezvoltarea afacerilor.

  • Principalele declaratii ale premierului:

–          Eliminarea impozitului minim inseamna ca firmele vor plati impozitul pe profit dupa regula generala

–          Reglementam posibilitatea neinceperii executarii silite. Daca intreprinzatorul, firma, are de primit bani de la stat, nu se va mai declansa procedura de executare silita sau se va suspenda daca ea a fost inceputa, pentru ca nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment daca are de primit bani de la stat in urma prestatiilor pe care le-a efectuat.

–          Prin aceasta modificare venim in sprijinul firmelor care au de incasat bani de la stat.

–          -Am adoptat o ordonanta de urgenta tot in vederea sprijinirii mediului de afaceri, am luat urmatoarele decizii: diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen. Prin acest mecanism, firmele aflate in dificultate din cauza crizei beneficiaza de sprijin din partea statului.

–          -Modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat. Firmele care dezvolta investitii in Romania intre 5 si 10 milioane de euro si creeaza minimum 50 de locuri de munca beneficiaza de compensarea cu pana la 50% din valoarea investitiei. Asta inseamna ca daca ai facut o investitie de 50 de milioane de euro, statul poate sa te sustina cu o compensare de pana la 25 de milioane de euro. Am coborat plafoanele, pentru ca inainte plafonul era 30 de milioane de euro investitie, minim 300 de locuri sa fie create sau 10-20 de milioane de euro, cu 100 de locuri de munca create.

–          Toate aceste decizii vin sa sustina firmele intr-un moment dificil. Acest mecanism (n.red. de sustinere a mediului de afaceri) va continua si in perioada urmatoare.

Saptamana viitoare, avem pregatit un act normativ pentru sustinerea firmelor intemeiate de tineri de pana in 35 de ani, care vor primi un sprijin din partea statului, sub forma ajutoarelor de stat, a garantiilor de stat pentru dezvoltarea afacerilor. Ma refer la tinerii intreprinzatori care pana acum nu au avut posibilitatea sa dezvolte o afacere, sunt absolventi de facultati si vor beneficia de sprijin din partea statului, actul normativ fiind in faza finala de adoptat la Ministerul Economiei si la Ministerul Finantelor.

  • Principalele declaratii ale ministrului Finantelor:

Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie pentru trimestrul al treilea.

Incepand cu 25 februarie 2011, vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul IV.

Firmele vor plati, cele care se incadreaza in prevederile Legii privind plata impozitului minim, in 25 octombrie acest impozit. Iar, incepand cu 25 februarie, ele vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul IV

Impozitul minim si-a incetat activitatea.

Impactul asupra veniturilor la buget va fi de un miliard de lei in 2011.

Legat de o alta modificare referitoare la Codul de Procedura Fiscala, am redus dobanda pentru creantele fiscale neplatite la termen de la 0,05 la 0,04%

Un alt lucru pe care l-am reglementat se refera la compensarea intre creantele fiscale ale statului cu creantele fiscale ale agentilor economici din oficiu. Pentru ca acum era numai la cerere. Este un lucru bun si care este efectul? ANAF-ul va fi obligat, institutia va fi obligata ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget, are datorii, sa se faca compensarea din oficiu. Deci nu se mai calculeaza majorari pentru obligatiile pe care agentul economic le are la bugetul statului. Ma refer la creante fiscale.

O alta modificare se refera la suspendarea executarii silite in momentul in care un contribuabil are de primit bani de la bugetul statului, impozite platite sau TVA de recuperat. Nu aveam aceasta prevedere. Si era incorect ca sa se continue executarea silita iar agentul economic sa aiba o cerere de restituire a unor impozite platite in plus.

Sursa : Hot News

Revin cu detalii maine 30/09/2010…

Update 30/09/2010 iata comunicatul publicat pe pagina PDl la Senat…textul e redat intregral de aici

—————————————-

Guvernul a adoptat un pachet legislativ destinat susţinerii mediului de afaceri, a declarat premierul Emil Boc, la finalul reuniunii Executivului.

Primul-ministru a anunţat principalele decizii luate astăzi, şi anume: eliminarea impozitului minim începând cu 1 octombrie 2010, diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen, neînceperea executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de rambursare de bani de la stat, modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc şi creează locuri de muncă în România pot beneficia de ajutor de stat.

***

Astfel, Emil Boc a afirmat că impozitul minim va fi eliminat începând cu 1 octombrie 2010, urmând ca de la această dată să se aplice impozitul pe profit. Decizia este stipulată într-o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

De asemenea, Ministrul Finanţelor Publice a precizat că, începând cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi înlocuit cu un alt tip de impozit, pentru firmele care aparţin zonei economice afectate cel mai grav de fenomenul evaziunii fiscale.

„Firmele vor plăti pentru trimestrul trei impozitul minim în 25 octombrie, iar începând cu 25 februarie, ele vor plăti impozitul pe profit pentru trimestrul patru al anului 2010”, a mai afirmat Gheorghe Ialomiţianu. Ministrul a precizat că a primit mandat din partea Guvernului ca într-o lună să prezinte o variantă de act normativ privind impozitul forfetar.

Decizia luată astăzi – privind eliminarea impozitului minim – şi măsurile care vor fi luate începând cu 1 ianuarie 2011 fac obiectul consultărilor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

***

Tot astăzi, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Actul normativ propune reglementarea compensării de drept, adică stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul când creanţele există deodată, indiferent dacă debitorii au sau nu cunoştinţă despre aceasta. „Până acum, acest lucru se făcea la cerere, prin excelenţă, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creanţe”, a explicat premierul Emil Boc.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat că ANAF-ul va fi obligat ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii, să se facă compensarea din oficiu.

De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, faţă de 0,05% cât este în prezent. Premierul Emil Boc a apreciat că „prin acest mecanism firmele aflate în dificultate beneficiază de sprijin din partea statului”.

Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită. „Dacă o firmă are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită, sau se va suspenda, dacă ea a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment, dacă are de primit bani de la stat, în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat. Prin această modificare venim în sprijinul acelor firme care au de încasat bani şi s-a deschis împotriva lor procedura de executare silită sau urmează să se deschidă procedura de executare silită”, a precizat premierul Emil Boc.

***

Premierul Emil Boc a mai anunţat că Executivul a adoptat astăzi o Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile, care vizează modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc şi creează locuri de muncă în România pot beneficia de ajutor de stat.

Actul normativ reduce pragul minim al condiţiei de eligibilitate referitoare la valoarea investiţiei, la minim 5 milioane de euro, şi a locurilor de muncă nou create de la 100 la 50, astfel încât să aibă acces la această formă de sprijin şi IMM-urile.

De asemenea, se vor avea în vedere patru categorii de proiecte eligibile:

v Investiţii între 5-10 milioane euro, inclusiv, şi minim 50 de locuri de muncă

v Investiţii între 10-20 milioane euro, inclusiv, şi minim 100 de locuri de muncă

v Investiţii între 20-30 milioane euro, inclusiv, şi minim 200 de locuri de muncă

v Investiţii care depăşesc 30 milioane euro şi minim 300 de locuri de muncă

Şeful Executivului a precizat că „pentru 2010 mai avem încă la dispoziţie 65 de milioane de euro pentru firmele care generează afaceri în România şi creează locuri de muncă.”

De asemenea, pentru facilitarea sprijinirii cât mai multor operatori economici, a fost extinsă sfera de cuprindere a categoriei costurilor eligibile prin introducerea costurilor legate de realizarea construcţiilor în scop turistic şi medical.

***

Premierul Emil Boc a mai declarat astăzi că Executivul depune toate eforturile pentru adoptarea de măsuri economice care să sprijine creşterea economică în anul 2011, estimată la 1,5-2%. Primul-ministru a anunţat că susţinerea mediului de afaceri va continua şi sub forma altor măsuri legislative, iar săptămâna viitoare Guvernul va adopta un act normativ pentru susţinerea firmelor întemeiate de către tinerii până în 35 de ani, care vor primi un sprijin  din partea statului, sub forma garanţiilor de stat şi ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea afacerilor.Mă refer aici la tineri întreprinzători care până acum nu au avut posibilitatea să dezvolte o afacere. Sunt absolvenţi de facultăţi şi vor beneficia de sprijin din partea statului” a mai anunţat premierul Emil Boc

———————————–

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com