10 trucuri pentru a trece cu bine de vizita organelor de control

Pentru a putea efectua un control, nu este de ajuns ca o persoana sa fie angajata Administratiei financiare, a Oficiului pentru protectia consumatorului  sau a altei autoritati cu sarcini de control (Administratia Domeniului Public, Corpul de control comercial al primariei, Departamentul pentru disciplina in constructii, Politia sanitar veterinara, Garda Financiara, etc. )– ea trebuie sa aiba calitatea de organ de control. Aceasta calitate se acorda printr-un document emis de catre conducatorul institutiei din care face parte persoana. In cele mai multe cazuri este vorba de ordinul de deplasare pe care persoana care vine in control trebuie sa il prezinte semnat, datat si cu elementele din care sa rezulte competenta de a verifica societatea ta.

10 reguli de respectat cand te viziteaza organele de control

1. In fata organului de control nu trebuie sa fii nici obraznic nici slugarnic; trebuie sa fii normal. Ia exemplul contactului cu un caine rau: daca fugi de el, iti va rupe pantalonii; daca te lupti cu el, poti sa te alegeti cu rani serioase; daca stai fix si calm in fata lui, deja l-ai dezarmat.

2. Nu raspunde niciodata pe loc si la nervi la nici o problema. Incearca sa iei un ragaz, pentru a te documenta, pentru a cauta actele necesare, pentru a formula un raspuns scris. Apeleaza la un specialist. Nu uita ca in timpul controlului chiar ai dreptul de a fi asistat.

3. Evident ca trebuie, cu politete, dar cu toata fermitatea, sa ceri persoanelor venite in control sa se legitimeze si sa-si prezinte imputernicirile. Nu ezita sa mai intrebi o data numele, numarul legitimatiei si celelalte elemente de identificare si sa le notezi exact. Nu sta de vorba cu cel care nu are legitimatia. Vei avea surpriza sa constati ca se retrage fara alte insistente.
 
4. Uniforma (fie ea de politist, gardian sau comisar al Garzii) nu inlocuieste legitimatia. Evident ca legitimatia mai trebuie si vizata la zi. Daca nu este, persoana venita in control este un ,,fost” sau un impostor.

5. Daca ti se cere sa semnezi procesul verbal, este bine sa refuzi. Refuzi, de asemenea, sa il primesti si vei castiga astfel timp pretios. Organul de control va fi obligat sa ti-l comunice prin posta. Daca nu o face, si se intampla des acest lucru, executarea sanctiunii (in cazul amenzii) este prescrisa. Pentru a fi indeplinita procedura de comunicare trebuie sa si semnezi confirmarea de primire. Daca poti evita primirea timp de 30 de zile, obligatia de plata a amenzii se prescrie.

6. Oricum, inainte de a semna procesul verbal sau de a scrie obiectiunile fata de ceea ce ti se imputa consulta-ti juristul, contabilul ori un expert in domeniu. Este bine ca observatiile sa ii fie prezentate organului de control chiar in timpul desfasurarii controlului. Va avea timp la randul lui sa reflecteze asupra acestora si vei evita discutiile desarte de la sfarsit cand nimic nu se mai poate schimba.

7. Nu uita ca actele de control nu sunt niciodata definitive. Toate actele de control sunt supuse unei cai de atac, iar procesul-verbal intocmit trebuie sa mentioneaze in final temenul si organul caruia trebuie sa te adresezi.

8. Organul de control nu are, prin lege, numai rolul de a sanctiona, ci si pe acela al indrumarii. Nu strica sa ii arati ca stii asta.

9.  Legea prevede pentru amenzi, fara nici o exceptie, posibilitatea inlocuirii lor cu avertismentul. Cu putina diplomatie poti determina organul de control sa se rezume la asta. Nu trebuie sa uite ca nu toate faptele constituie contraventie.

10. Oricat de mult ar dura actiunea de control, organul de control nu poate acoperi intr-un timp limitat totalitatea operatiunilor pe care le faceti. Condu-l cu amabilitate si cu multe detalii catre zonele unde stai foarte bine.

 Ideideafaceri.ro

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com