Ţi-ai asigurat locuinţa?

In 14 iulie, publicam aici despre obligativitatea asigurarii locuintei…pentru ca 15 ianuarie (termenul limita) se aprorie, am gasit alte detalii pe ftr.ro

Pînă în 15 ianuarie 2011, românii trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţa. Implementarea pare însă destul de dificilă, iar unii asiguratori cred că termenul nu va fi respectat. Alţii susţin însă că bazele de date vor fi trimise la timp primăriei, care va începe să aplice amenzi de la jumătatea lunii viitoare.

În orice caz, potrivit textului legii, fiecare locuinţă trebuie să aibă o poliţă de asigurare obligatorie care să acopere trei riscuri: cutremurele, inundaţiile catastrofice şi alunecările de teren. Costul unei asemenea poliţe pe an este fie 10, fie 20 de euro, socotit în funcţie de materialele de construcţie folosite. Astfel, dacă asigurarea costă 10 euro, valoarea asigurată este de 10.000 de euro, iar casa este construită din chirpici. Dacă locuinţa are o structură de rezistenţă din beton armat, cu pereţi de beton, cărămidă, lemn sau metal, poliţa de asigurare este de 20 de euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 de euro. Este important de reţinut că inundaţiile de bloc sau scurt circuituitele cu incendii nu sînt acoperite de asigurarea obligatorie.

„Ca de obicei, ne bazăm pe o amînare”

Unii asiguratori care fac parte din Programul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), respectiv aceia care pot încheia aceste poliţe, susţin că este imposibil ca legea să se aplice din 15 ianuarie. „Perioada de subscriere a început din 15 iulie 2010 şi durează pînă în 15 ianuarie 2011. Dar părerea mea este că nu se va putea face totul pînă la mijlocul lui ianuarie, la cîte locuinţe mai sînt de asigurat. Probabil vom face ca pînă acum, ne bazăm pe o amînare”, spune un reprezentant de la Asirom. Un agent de la o altă firmă de asigurări este de părere că lucrurile pot fi încheiate pînă la data stabilită. „Am clienţi tot timpul, de dimineaţa pînă la închidere. Clujenii vin, ştiu de lege şi îşi fac asigurări. Este şi normal pînă la urmă. Nu cred că se va amîna data, cred că se pot face poliţele pînă atunci”, spune un agent de la Astra Asigurări.

Nu trebuie asigurare dublă

Cei care au credite cu ipotecă nu trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţa. Aceştia au fost nevoiţi la semnarea contractului de credit la încheierea unei asigurări facultative. Abia în momentul în care aceasta va expira trebuie încheiată poliţa de asigurare obligatorie. „Asigurarea facultativă acoperă, de obicei, cele trei riscuri. Aşa că în momentul în care ea expiră se va face asigurarea obligatorie”, explică un agent de asigurări.

Primăria amendează, dar şi plăteşte pentru asistaţii social

În cazul în care nu se încheie aceste poliţe pînă la data de 15 ianuarie 2011, primăriile vor da amenzi între 100 şi 500 de lei. „Asiguratorii trimit bazele de date cu poliţele încheiate primăriilor. Acestea le suprapun cu bazele de date ale cetăţenilor care trebuie să plătească impozite pe locuinţă, iar pe baza CNP-ului se depistează cei care nu au asigurare”, spune un asigurator.

O categorie aparte o reprezintă asistaţii social privind venitul minim garantat, care se încadrează în Legea 416/2001 şi care se află în evidenţele primăriilor. Pentru aceştia municipalitatea trebuie să încheie asigurări pentru locuinţă.

Please like & share:

One Response so far.

  1. Case de lemn says:

    Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com