Semnatura electronica, obligatorie de anul acesta

De la inceputul anului 2011, toate contributiile sociale si impozitele datorate statului sunt platite printr-o declaratie unica transmisa si online. Pentru ca aceasta declaratie unica sa fie valabila, este nevoie de o semnatura electronica al carei pret de achizitie este de aproximativ 200 lei.

Achizitionarea acestui certificat electronic mai poate fi amanata pana la 1 iulie 2011 cand declaratia unica nu va mai putea fi depusa si pe suport de hartie, ci doar online. Semnatura electronica certifica autenticitatea persoanei care trimite documentul online si reprezinta echivalentul semnaturii olografe in varianta electronica.

Mai exact, semnatura electronica reprezinta un pachet de date de identificare a utilizatorului in momentul in care acesta transmite online declaratia unica sau alte documente importante in sistem electronic.

Certificatele electronice sunt eliberate doar de catre firmele autorizate care pot fi gasite AICI.

Pachetul pe care orice contribuabil va fi obligat sa il cumpere de la societatea furnizoare contine un certificat calificat, un dispozitiv securizat pentru crearea semnaturii, precum si o aplicatie software pentru semnarea electronica a oricarui tip de fisier. In afara de transmiterea declaratiei unice online, semnatura electronica mai poate fi folosita si pentru licitatii prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), precum si pentru accesarea altor servicii online oferite de institutiile statului. Semnatura se reinnoieste dupa un an in schimbul unei sume de aproximativ 100 lei.

Potrivit Ministerului Finantelor, obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se vor declara utilizand Declaratia unica- formularul 112, incepand cu obligatiile determinate in baza veniturilor aferente lunii ianuarie 2011.

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com