Poate o franciza

Pentru ca am vazut ca exista un interes foarte mare pentru produsele de panificatie, patiserie, cofetarie (inclusiv pe acest blog) consider ca este util sa luati in calcul si posibilitatea de a cumpara o franciza in aceste domenii.

Franciza este operaţiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (în engleză franchiser) îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat (în engleză franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producţie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse şi/sau de servicii.

Obţinerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum şi a unor redevenţe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Procesul este complex si trebuie,  pe langa banii necesari cumpararii francizei, sa dispuneti si de timp pentru a va documenta si a va instrui in acest domeniu.

Informatii ample despre francize gasiti aici, aici, aici, aici si aici

In domeniile panificatie, fast-food, cofetarie-patiserie sunt interesante urmatoarele francize (cu titlu de exemplu, cu siguranta sunt si altele):

Gogoseria Dulce d’Or – detalii aici

Restaurant Shanghai – detalii aici

Francize Food

Cozonacul traditional secuiesc - detalii aici

Produse de cofetarie-patiserie Leroy - detalii aici

Patiserie Andana Pan

Franciza Fornetti

Tatlici Tombak, cofetarie turceasca

Sunt doar cateva exemple..dar e bine sa stiti ca toate au avantaje si dezavantaje, dupa cum urmeaza:

“Avantajele si dezavantajele francizantului

Pentru concesionar, principalul avantaj este acela ca el intra intr-o afacere a carui produs sau serviciu oferit consumatorilor este deja cunoscut, uneori chiar foarte bine, de catre acestia. Acest atu extraordinar ii este asigurat concesionaru­lui prin virtutea faptului ca in fiecare franchisorii cheltuiesc sume importante, uneori milioane sau zeci de milioane de dolari, pentru promovarea produselor sau serviciilor lor.
Un alt avantaj major pentru concesionar este faptul ca el beneficiaza de asistenta tehnica manageriala din partea franchisorului. El are asadar posibilitatea de a profita de experienta acumulata de catre franchisor, de cunostintele acestuia, precum si de experienta si cunostintele celorlalti concesio­nari din retea. O persoana poate astfel deveni concesionar in aproape orice domeniu fara sa aiba experienta prealabila, deoarece franchisorul ii asigura informatiile si pregatirea necesare lansarii afacerii, iar dupa aceea ii asigura asistenta necesara. Majoritatea consultantilor in probleme de afaceri ii avertizeaza pe potentialii intreprinzatori sa nu intre in afaceri intr-un domeniu pe care nu-l cunosc.  Franciza ofera insa posibilitatea de a face acest lucru si de a avea succes. De fapt, multi franchisori prefera sa selecteze concesionari care nu au experienta in domeniul lor de activitate, mergind pe ideea ca ii vor putea astfel invata mai usor metodele si procedurile utilizate in sistemul lor de franciza, fara a trebui sa-i dezobisnuiasca de unele “obiceiuri” cu care acestia au ramas dintr-o experienta anterioara. Ei nu cauta persoane care cunosc domeniul de activitate, ci persoane motivate care sunt dispuse sa le urmeze instructiunile. In ceea ce priveste asistenta tehnica, franchisorul ii poate asigura concesionarului intreaga gama de asistenta tehnica necesara sau doar un anumit tip de asistenta tehnica.
Cel de-al treilea avantaj important pentru concesionar este contractul realizat de franchisor in ceea ce priveste respectarea standardelor de calitate impuse de el. Pastrarea acestor standarde asigura uniformitatea produsului sau serviciului in intreg sistem. Fixarea si mentinerea unor standarde inalte servesc atat franchisorului cat si concesionarului. Un intreprinzator poate initia o afacere sub franciza cu bani mai putini decat ar deschide o afacere independenta, aceasta fiind un alt avantaj major al franchisingului in ceea ce-l priveste pe concesionar. Experienta si cunostintele franchisorului il vor scuti de costuri in plus.
Indrumat de franchisor, concesionarul va putea spre exemplu sa stabileas­ca nivelul optim al stocului necesar si ritmicitatea optima a aprovizionarilor, evitind astfel “imbatranirea” stocurilor, degradarea unor marfuri perisabile si alte cheltuieli. De asemenea, concesionarul va dispune de proiecte pentru construirea unitatii sale, de cunostinte privind utilizarea spatiului si de alte informatii care l-ar costa bani si timp.
Un alt avantaj pentru concesionar este ca el are posibilitatea de a se dezvolta intr-un teritoriu determinat, in care are exclusivitatea si in care nu este concurat de alti concesionari (franciza locala, franciza intermediara). Avind exculsivitate teritoriala, concesionarul intermediar poate franciza la randul sau afacerea unor alti concesionari.
Esenta acestor avantaje ale concesionarului o reprezinta indrumarea si asistenta din partea franchisorului, asistenta pe care franchisorul nu i-ar fi putut-o oferi fara sa aiba experienta acumulata intr-o perioada indelungata in domeniul respectiv. De aceea, aceasta oportunitate de a beneficia de experienta altuia, de a invata din greselile altuia, este vazuta ca principalul avantaj al intrarii intr-un sistem de franchising.

 Avantaje si dezavantaje ale francizei pentru concesionar

Avantaje Dezavantaje
·  Lansarea unei noi afaceri in inferior fata de metodele traditionale
·  utilizarea cunostintelor si pozitia comerciala ale cedentului (studii de piata, reclama);
·  primirea de asistenta in lansarea afacerii;
·  tratament preferential la finantare.
·  control prea sever din partea franchisorului, ceea ce limiteaza independenta concesionarului;
·  marja redusa de initiativa si creativitate;
·  insuficienta asistenta din partea franchisorului;
·  posibile dificultati in prelungirea contractului sau valorificarea experien­tei acumulate la iesirea din contract;
·  efectele actiunilor publicitare nu se rasfrang asupra propriei firme decat intr-o mica masura.

Un prim dezavantaj pentru concesionar il reprezinta costurile serviciilor si asistentei acordate de franchisor. In anumite cazuri, concesionarul poate ajunge la concluzia ca nivelul taxelor si redeventelor pe care le plateste franchisorului este excesiv, mai ales dupa ce are o anumita vechime in sistem si constata ca aceste taxe si redevente il impiedica sa-si recupereze investitia. De asemenea, concesionarul poate fi afectat de faptul ca profiturile pe care le obtine trebuie impartite cu franchisorul.
Un alt potential dezavantaj pentru concesionar il reprezinta dependenta de franchisor, controlul uneori prea sever din partea acestuia. De asemenea, restrictiile impuse de franchisor reprezinta dezavantaje greu de suportat uneori de catre concesionar. Spre exemplu, restrictiile teritoriale impuse concesionarului pot limita numarul clientilor potentiali ai acestuia sau exclusivitatea teritoriala acordata concesionarilor poate fi inechitabila, un concesionar avand exclusivitate pentru o zona mai mare, iar un altul pentru o zona mai mica.
O alta problema cu care se poate confrunta concesionarul apare atunci cand, ca urmare a unor divergente cu franchisorul, doreste sa incheie relatia cu acesta. El se poate izbi intr-o astfel de situatie de lipsa de cooperare a franchiso-rului, care se poate impotrivi vanzarii punctului francizat unui potential cumparator sau dizolvarii pur si simplu a afacerii.
Un alt dezavantaj pentru concesionar il poate reprezenta influentarea in mod negativ a afacerii sale de catre problemele si esecurile altor concesionari, ca urmare a interdependentelor existente in retea. Spre exemplu, un client este tentat sa dea vina pe intreg sistemul francizei si nu doar pe o unitate din acest sistem, unitate in care i-a fost prestat in mod necorespunzator un anumit servi­ciu.
Inainte de a intra intr-un sistem de franchising, potentialul concesionar trebuie sa cantareasca cu mare atentie posibilele avantaje si dezavantaje, trebuie sa analizeze posibilitatea potentiala a afacerii si sa stabileasca daca este sau nu dispus sa intre in acest tip de afacere in conditiile impuse de catre franchisor.

Avantajele si dezavantajele francizorului

In ceea ce-l priveste pe franchisor, principalul avantaj al francizei este posibilitatea de extindere rapida a retelei de distributie. Daca pentru o firma se dispune de fonduri foarte mari exista alternative de expansiune, pentru o intreprindere cu capital limitat franchisingul poate fi singura metoda viabila de dezvoltare, intrucat eforturile de expansiune sunt costisitoare, iar franchisingul ofera posibilitatea de a imparti aceasta povara in drumul spre succes.
Poate ca singurul motiv de o importanta majora pentru crearea unei retele de franciza este de a putea extinde o afacere cu capital limitat, cu diminuarea riscurilor si prin implicarea si a unei alte parti la fel de mari ca si in cazul in care intreprinzatorul ar dori sa deschida o noua filiala a firmei sale, el realizand economii importante in ceea ce priveste amenajarea sau costurile cu angajarea de personal.
Un alt avantaj pentru franchisor este acela ca franciza ii permite sa se extinda in zone geografice unde nu ar putea sa patrunda in alte conditii intrucat este foarte putin probabil sa gaseasca un amplasament potrivit disponibil, iar concesionarul detine un astfel de amplasament sau poate sa-1 obtina mai usor decat franchisorul.
Franchisorul mai este avantajat si de faptul ca expansiunea printr-o retea de franciza simplifica problemele legate de structura manageriala necesara pentru dezvoltare, comparativ cu expansiunea altor forme de intreprinderi, cum este corporatia, in cazul carei extinderea necesita o structura manageriala destul de mare si complexa, pentru a putea implementa, monitoriza si controla opera­tiunile de extindere.
De asemenea, franchisorul este avantajat si de faptul ca, fiind proprietar al afacerii sale, concesionarul este mult mai motivat decat un simplu manager pentru a conduce o unitate. Concesionarul este mult mai implicat si mai interesat in bunul mers al afacerii. In plus, el este adesea o persoana influenta in ziua in care-si lanseaza unitatea sub franciza, beneficiind astfel de sprijinul comunitatii.
Franchisingul nu este insa o solutie miraculoasa care rezolva absolut perfect problema distributiei. Ideea de a utiliza banii altora pentru a finanta o mare parte din expansiunea propriei activitati este fara indoiala extrem de interesanta si de tentanta, insa punerea in practica a acestei idei nu este foarte usoara, putind intampina numeroase dificultati. Cea mai intalnita problema sau provocare pentru franchisor este dificultatea mentinerii controlului asupra sistemului sau de franciza aflat in expansiune.
Recrutarea concesionarilor este o alta problema de natura sa-l dezavanta­jeze pe franchisor. Gasirea unor intreprinzatori motivati, cu experienta (nu este intotdeauna necesara) si cu suficient capital pentru a sustine lansarea unei unitati sub franciza este foarte dificila. Operatiunea de recrutare si selectare a concesio­narilor necesita timp si bani si nu intotdeauna efortul franchisorului da roade.
Un alt dezavantaj pentru franchisor il reprezinta problemele de comunica­re ce pot aparea in cadrul retelei. Concesionarul isi poate dezvolta un anumit simt al independentei care-l duce la concluzia ca nu mai are nevoie sa comunice cu franchisorul, intrucat afacerea va merge la fel de bine si fara asistenta si indrumarea acestuia. Astfel, concesionarul cauta sa se separe de franchisor, incercand sa dea relatiei sale cu acesta un caracter discontinuu.
Pierderea independentei este un alt dezavantaj pentru franchisor. Concesionarii fiind parte a sistemului sau, franchisorul este in buna masura dependent de acestia si este influentat de rezultatele lor. Astfel, un esec al concesionarului afecteaza in mod negativ imaginea franchisorului.

Avantaje si dezavantaje ale francizei pentru franchisor

Avantaje Dezavantaje
·  expansiunea rapida a retelei de distributie;
·  economisirea cheltuielilor de capital, concesionarul suportind costul investitiei;
·  cresterea puterii de negociere in raporturile cu furnizorii, datorita importantei afacerii;
·  economii mari la amenajare;
·  cointeresarea concesionarului intr-o gestiune profitabila a afacerii.
·  riscul neindeplinirii de catre concesionar a obligatiilor sale contractuale (standardul calitatii, mentinerea imaginii de marca, etc);
·  dificultati in exercitarea controlului;
·  posibile incercari de concurenta din partea concesionarului

 Sursa: Prelucrat dupa Ioan Popa, Tranzactii Comerciale Internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1997, pagina 334.”

Succes!

Please like & share:

2 Responses so far.

  1. iulian serban says:

    Acordati atentie si articolului “Ce afacere cu mancare in franciza poti deschide in cartier cu o investitie de pana la 50.000 de euro” din Ziarul Financiar – http://www.zf.ro/companii/ce-afacere-cu-mancare-in-franciza-poti-deschide-in-cartier-cu-o-investitie-de-pana-la-50-000-de-euro-5123802

  2. O idee de afacere francizata national si international: spalatorie auto mobila sau spalatorie auto la domicliu. O afacere la cheie cu investitie minima si venit ridicat. Spalare In Parcare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com