Pensie de la stat daca nu lucrezi

Pentru ca am promis cuiva ca ma interes si tocmai am primit raspuns la solicitarea mea..vreau sa stiti ca puteti, chiar daca nu sunteti salariati, sa beneficiati de o pensie din sistemul public de pensii, la implinirea perioadei de stagiu de cotizatie. Practic va trebui sa va plati singuri contributiile la stat, nefiind un angajator care sa retina si vireze contributia din venitul realizat din salariu.

Mai exact, daca doriti sa va asigurati in sistemul public , “puteti incheia un contract de asigurare sociala, in conditiile prevazute de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Va precizam ca incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii”.

 Actele necesare sunt:

 1. Contractul de asigurare sociala  (2 exemplare)
 2. copie BI sau CI
 3. dosar de incopciat
 4. carnet de munca

Pentru PrahovaContractul de asigurare sociala se incheie la Casa Judeteana de Pensii Prahova
      Serviciul Evidenta Stagii de Cotizare, camera 17, parter,
      Program de lucru cu publicul este 

 

Luni: 830 – 1300   1330 – 1630
Marti: 830 – 1300   1330 – 1630
Miercuri: 830 – 1300   1330 – 1830
Joi: 830 – 1300   1330 – 1630
Vineri: 830 – 1300   1330 – 1630

(pauza de masa: 1300 – 1330)

      Sef Serviciu Evidenta Stagii de Cotizare Ec. Gilda Zane
      Tel: +40244-577410
      Fax: +40244-577360

Please like & share:

6 Responses so far.

 1. Laura says:

  Bună ziua. Sant pers cu handicap si pensionata pe caz de boala dar vreau sa cotizez la fondul de pensii pt ca nu am decat 7 ani pe cartea de munca si pensia minima. Se poate? Vreau cand fac anii de munca sa am o pensie mai mare

 2. mihaiela says:

  Vreau sa stiu daca am pensie de andicap pot sa imi fac pensie sociala si ce drepturi as mai avea va multumesc.

 3. Magda says:

  Bunaziua ,ma numesc Magda si am 43 ani .Eu platesc contributia pentru pensie de 5 ani la Casa judeteana de Pensii,Locuiesc in Italia si nu muncesc .De cateva luni m am casatorit cu un italian si am rezidenta in Italia.Intrebarea mea este daca eu pot plati in continoare in Romania la Casa de pensii pentru a beneficia mai tarziu de o pensie. Va multumesc

 4. iuliana says:

  Doresc sa stiu ,sant pensionara pe caz de boala cu un venit de 600 lei,,cum procedez ptr. a contribui la sanatate ptr. sotul meu,nu lucreaza ,nu are nici un venit,si pe unde a fost la angajare toti vor sa-i treaca sal. minim pe economie,ori el nu este de acord.sau daca are dreptul la un ajutor de la stat pana gaseste o firma serioasa ,va multumesc.

 5. Boarta Adrian says:

  Buna, am 24 de ani – nu am lucrat (am cautat si caut),nu am medic de familie, pana acum, vreau sa-mi platesc darile pentru pensie….intrebarea mea este:ce documente imi sunt necesare? Multumesc anticipat

 6. vlad says:

  Buna ziua , ma numesc Vlad , vreau sa platesc pe anul 2018 contributul si as dori si 2019 — dar chit ma va costa , aprocsimativ ca sa platesc , intotal cu toti coificentii , va multumesc de raspuns. o zi buna,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com