Guvernul radiaza din oficiu firmele aflate de 3 ani in dizolvare

Firmele vor fi lichidate in maxim un an de la inscrierea in Registrul Comertului a deciziei de dizolvare, iar societatile aflate acum in dizolvare sau lichidare voluntara de peste trei ani vor fi radiate din oficiu, modificari care au fost introduse de Guvern pentru o noua transa din imprumutul CE.

Termenul de un an ar putea fi prelungit de catre tribunal, pentru motive temeinice, cu perioade de cate sase luni, dar nu cu mai mult de 24 de luni cumulat, conform unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern in urma negocierilor cu cu expertii Comisiei Europene, pentru acordarea unei noi transe de imprumut, si care confirma informatiile transmise de MEDIAFAX la sfarsitul lunii aprilie.

Lichidarea nu libereaza pe asociati si nu impiedica deschiderea procedurii de faliment a societatii.

Daca in termen de trei luni de la expirarea termenului, prelungit de tribunal dupa caz, Registrului Comertului nu a fost sesizat cu nicio cerere de radiere sau de numire a lichidatorului, firma va fi radiata din oficiu, iar bunurile ramase in patrimoniu vor reveni actionarilor, care raspund in limita valorii acestora pentru acoperirea creantelor.

Legislatia actuala prevede ca lichidarea societatii trebuie finalizata in cel mult trei ani de la data dizolvarii, iar pentru motive temeinice tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult doi ani.

“Prevederile se aplica si procedurilor de dizolvare sau lichidare voluntara aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei. Prin exceptie, societatile comerciale care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se afla in dizolvare sau lichidare voluntara de mai mult de trei ani sunt radiate din oficiu din registrul comertului. Dispozitiile se aplica si societatilor care se afla in lichidare voluntara de mai mult de 5 ani, in urma prelungirii termenului de 3 ani, dispusa de tribunal”, este stabilit in ordonanta.

Pentru aceste actiuni, Oficiul National al Registrului Comertului va fi scutit de taxe judiciare de timbru si timbru judiciar.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, la sfarsitul lunii aprilie, intentia Guvernului de a simplifica procedurile de lichidare a firmelor aflate in de mai multi ani in dizolvare, ca parte a masurilor solicitate de catre Comisia Europeana in negocierile cu autoritatile romane, pentru reducerea birocratiei in mediul de afaceri.

Urgenta ordonantei este justificata de altfel de catre Guvern prin faptul ca Executivul s-a angajat in negocierile cu Comisia Europeana pentru imprumutul de cinci miliarde euro sa simplifice procedurile administrative in domeniul mediului de afaceri, ca o conditie de acordare a celei de-a treia transe din acest imprumut, de 1,5 miliarde euro, in luna aprilie.

 De pe  Mediafax 13/05/2010

Please like & share:

3 Responses so far.

  1. yo man says:

    Foarte bine. Bine ca se sesizeaza Comisia Europeana ca guvernantii nostri dorm in stamba. JOS BIROCRATIA !!!! JOS BASESCU !!!! JOS guvernu’ BOC-BOC

  2. Adi says:

    Stit cumva ce formalitati trebuie indeplinite pt. ca un SRL sa intre in dizolvare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com