Ghidul solicitantului pentru micro-întreprinderi în mediul rural

Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a lansat, în versiunea spre consultare publică, Ghidul solicitantului “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” Măsura 312.

Programul este finanţat de UE şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

MĂsura 312 se încadreaza în Axa III – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.

Obiectivele specifice se referă la:

1.Crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural;

2.Creşterea valorii adăugate în activităţi non-agricole;

3.Crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi.

Obiectivele operaţionale se referă la:

1. Crearea de micro-întreprinderi, precum şi dezvoltarea celor existente în sectorul nonagricol

în spaţiul rural;

2. Încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate, în special de către tineri şi femei;

3. Încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale;

4. Reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.

Contribuţia publică a Guvernului României, aferentă măsurii 312 prin FEADR, este de 20%, iar contributia Uniunii Europene – 80%.

Ghidul Solicitantului este un material de informare tehnică a potenţialilor beneficiari ai FEADR şi constituie un suport informativ complex pentru întocmirea proiectului conform cerinţelor specifice ale PNDR. Acest document nu este opozabil actelor normative naţionale şi comunitare.

Ghidul Solicitantului prezintă regulile pentru pregătirea, întocmirea şi depunerea proiectului de investiţii, precum şi modalitatea de selecţie, aprobare şi derulare a proiectului. De asemenea, conţine lista indicativă a tipurilor de investiţii pentru care se acordă fonduri nerambursabile, documentele, avizele şi acordurile pe care trebuie să le prezinte solicitanţii, modelul

Cererii de Finanţare, al Studiului de Fezabilitate şi al Memoriului justificativ, al Contractului de Finanţare, precum şi alte informaţii utile realizării proiectului şi completării corecte a documentelor. Întrucât Ghidul Solicitantului, precum şi documentele anexate pot suferi rectificări din cauza actualizărilor legislative naţionale şi comunitare sau procedurale, varianta actualizată se publică pe pagina de internet www.apdrp.ro

Ghidul prezintă Măsura 312, cu detalii despre:

- potenţialii beneficiari de fonduri nerambursabile prin această măsură;

- condiţii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului;

- tipuri de investiţii şi lista indicativă a cheltuielilor eligibile, precum şi cheltuielile neeligibile;

- intensitatea sprijinului, exprimată prin valoarea maximă a a fondurilor nerambursabile;

- criteriile de selecţie a proiectului.

In vederea accesării fondurilor, Ghidul vine cu precizări privind completarea, depunerea şi verificarea dosarului pentru cererea de finanţare, contractarea fondurilor, Achiziţiile şi efectuarea plăţilor.

În materialul pus la dispoziţie de Autoritatea de Management sunt, de asemenea, incluse documentele necesare redactării cererii de finanţare şi este prezentată lista formularelor disponibile aflate pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi pescuit (APDRP).

Sursa: www.apdrp.ro

 

Please like & share:

2 Responses so far.

 1. Ciprian says:

  Sunt interesat in a accesa acest tip de fonduri. Am gasit consultantul care pare ok, dar nu inteleg niste detalii, iar in aceasta problema consultantul meu este destul de criptic. Poate pentru ca nu i-am platit inca nici un avans, iar eu ezit sa o fac pana nu ma lamuresc.
  In linii mari, ceea ce am inteles eu este ca pentru anumite activitati, societatile start-up din mediul rural pot beneficia de 70% finantare din suma totala aprobata.
  Ceea ce nu inteleg este problema tva-ului: consultantul imi spune ca tva nu este inclus in finantare decat pentru societati neplatitoare de tva.
  Adica daca am nevoie de 124.000 euro (inclusiv tva – suma totala de plata), sunt societate platitoare de tva start-up in mediul rural, beneficiez doar de 70.000 euro ca finantare? Sau de 86.400 euro (care include tva)? Ori beneficiez de 86.400 euro doar daca sunt neplatitor de tva?
  Pentru ca in mod clar, orice achizitie pe care o fac va fi purtatoare de tva. Si atunci, ce fac cu acel tva, eu, societate neplatitoare?
  Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns clar…
  Multumesc,
  Ciprian

  • iulian serban says:

   Buna seara, din pacate nu va pot da un raspuns clar pentru ca problema aplicarii TVA la aceste fonduri chiar nu o cunosc si , in consecinta, nu as vrea sa incurc deloc lucrurile.
   Seara buna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com