Firmele vor plati anticipat impozit pe profit, dispare 3% pentru microintreprinderi
- Jan
- 15
- Posted by admin
- Posted in Consultanta, Diverse, Proceduri, Acte Necesare, Resurse, Utile, Recomandari
- 1
Pentru a omora definit mediul antreprenorial (si asa extrem de bolnav) din tara asta, Ministerul de Finante a decis : microintreprinderile sunt taxate din acest an ca orice firma, trebuind sa plateasca impozit pe profit de 16% si nu mai au posibilitatea sa opteze intre aceasta alternativa de taxare si impozitul pe venit de 3% ( Sebastian Vladescu, ministrul de finante, 14.01.2010).
In plus, toate companiile din Romania vor plati impozitul pe profit anticipat, pe baza profitului obtinut in anul anterior, ca la banci.
“Din acest an microintreprinderile platesc impozit pe profit de 16%. Nu mai pot sa aleaga alternativa platii impozitului de 3% pe venituri”, a spus ieri Vladescu, prezent in Parlament la dezbaterile la proiectul de buget pe 2010.
Masura va afecta in primul rand microintreprinderile din servicii, unde rata profitului este mai mare de 30-40%. La o companie cu venituri anuale de 100.000 de euro, impozitul tip micro de 3% presupunea plata catre stat a 3.000 de euro pe an. Daca profitul brut este de 80.000 de euro, de exemplu, impozitul de 16% presupune plati catre stat de 12.800 de euro, deci de patru ori mai mult decat la micro. La 40.000 de euro profit brut, impozitul este 6.400 de euro, dublu fata de micro, iar la 20.000 de euro profit brut impozitul este relativ egal.
Cu alte cuvinte, ca sa nu dea mai multi bani la stat, companiile cu o marja de profit mai mare de 20% care preferau pana acum sa plateasca impozit tip micro trebuie sa aiba o profitabilitate mai mica de 20%, adica sa-si mareasca cheltuielile. In situatia in care aceste firme inregistreaza pierderi, platesc ca si celelalte companii impozit minim, care este intre 500 si 1.500 de euro la acest nivel al veniturilor.
Masura afecteaza cele circa 450.000 de microintreprinderi inregistrate, societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.
In total sunt 550.000 de firme in Romania.
Masura este dur criticata de intreprinzatori.
“Nu ajungea ca impozitul minim a dus la inchiderea a cateva sute de mii de firme, vine si aceasta masura care va avea efect asemanator: vor mai disparea niste microintreprinderi de pe piata. Cele mai afectate vor fi cele care presteaza servicii si care nu au foarte multe cheltuieli.
Stefan Diaconescu, asociat al firmei de consultanta si proiectare Kraft Expert Consult, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 80.000 de euro, spune ca isi va suspenda firma in cazul in care va trebui sa plateasca 16% impozit pe profit. “Pana in 2008 am platit 3% pe venit si era foarte bine. Anul trecut a venit impozitul minim pe care a trebui sa-l platesc si care a fost de trei ori mai mare decat impozitul pe care il dadeam anterior. Am platit anul trecut 1.500 de euro impozit. Acum daca va trebui sa platesc 16% pe profit ma gandesc sa-mi suspend firma pentru ca am cheltuielile foarte mici si profitul va fi foarte mare in acest caz”, spune Diaconescu.
Microintreprinderile au beneficiat pana in 2009 de un regim special de taxare, avand posibilitatea sa aleaga intre impozitarea profiturilor si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani, ajungand la 3% din venituri anul trecut.
In 2009, incasarile din impozitul tip micro, de 3% din venituri, au adus la bugetul de stat 90 de milioane de euro, iar pentru 2010 bugetul prevedea incasari de 100 mil. euro. Aceasta inseamna afaceri pentru cele 450.000 de microintreprinderi de circa 3,3 mld. euro, iar daca se presupune o marja medie de profit brut de 40%, statul ar putea incasa la buget in plus ca urmare a desfiintarii impozitarii tip micro circa 100 de milioane de euro. In Parlament a fost propus de PNL un amendament la proiectul de buget prin care se urmarea prelungirea acestei optiuni, insa amendamentul a fost respins.
In aceste conditii, microintreprinderile se supun regimului de impozitare valabil pentru celelalte firme.
Incepand din 2003, cand Fiscul a introdus regimul de impozitare redusa pentru microintreprinderi, pe piata au aparut zeci de mii de astfel de firme, fiind privite ca o solutie de evitare a contributiilor de securitate sociala foarte ridicate, care umfla costurile cu forta de munca.
Microintreprinderile au fost folosite in ultimii ani pentru a plati salariile mari, o parte din ele fara achitarea contributiilor sociale.
Pentru venituri de sub 100.000 de euro pe an, impozitele platite la stat sunt de 3% din veniturile totale si de 16% din dividende, in conditiile in care pentru plata unui salariu cu toate taxele si contributiile sociale incluse este necesara o cheltuiala dubla din partea angajatorului.
In practica, salariul net reprezinta circa 55% din costul total al angajatorilor, raportul fiind mai mare pentru salarii mai mici. In cazul microintreprinderilor, venitul net ramas dupa plata impozitului de 3% pe venit si de 16% pe dividende este in jur de 75% din cifra de afaceri a microintreprinderii.
Potrivit deputatul PNL Daniel Chitoiu, fost presedinte al ANAF, renuntarea la alternativa platii unui impozit de 3% pe venitul microintreprinderilor va duce la circa 200.000 de falimente in acest an, efectul urmand sa fie comparabil cu cel rezultat in urma introducerii impozitului minim care a dus la radierea a peste 200.000 de firme in 2009. El sustine ca exista posibilitatea ca toate microintreprinderile sa inregistreze pierderi.
“Regimul fiscal al microintreprinderilor a fost de multe ori folosit abuziv, fie pentru speculatii imobiliare, fie pentru plata salariilor managerilor sau a transferurilor de profit. Nu este o noutate disparitia lui. Se stia inca din 2006 ca din 2010 acest regim fiscal nu va mai fi prelungit. Nu este o zona din economie care sa conteze atat de mult in bugetul statului. Nu cred ca va avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, impactul mediatic va fi in schimb mai mare”, apreciaza consultantul fiscal Gabriel Biris
Introducerea impozitului minim in aprilie 2009 a fost prima lovitura adusa microintreprinderilor. Statul miza pe incasari de 350 mil. lei (81 mil. euro) in urma introducerii acestui impozit , insa veniturile incasate din aplicarea sa la bugetul statului au fost triple in 2009, in jur de 1 mld. lei (200 mil. euro).
Pe de alta parte, potrivit calculelor Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de someri, in urma inchiderii a 26.000 de firme cu activitate, din luna octombrie.
Impozit pe profit, platit anticipat in 2010
Incepand cu anul 2010, toti contribuabilii (cu exceptia celor care platesc impozit pe profit anual) trebuie sa aplice sistemul platilor anticipate de impozit pe profit, aplicat in anii precedenti doar de societatile comerciale bancare, conform articolului 34, literele a) si b) din Legea nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal.
“Astfel, incepand cu 2010, contribuabilii au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie din decembrie, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata”, explica pentru ZF Nadia Oanea, Supervising Senior, Tax Advisory Services, Mazars.
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.
Am folosit informatii publicate de Ziarul Financiar.ro
Categorii
Caută o afacere:
Citește articolele noastre de pe:
Like us?
Păreri despre noi:
L-am cunoscut pe Iulian ca participant la unul dintre cursurile mele de vanzari si negociere. M-a surprins sa-l vad atat de preocupat sa invete despre un domeniu in care el lucrase deja. Nu doar ca invata, fiecare informatie noua, fiecare activitate, le traia cu bucurie si se gandea imediat cum le poate folosi si chiar le folosea. Venea la urmatorul modul cu o multime de exemple si intelegeri din ceea ce aplica in munca sa. Cand faci ceva cu atata bucurie este imposibil sa nu te dezvolti si sa …Zoia ZarnescuSenior Trainer BootCamp
Eficienta maxima si comunicare grozava. Au livrat exact ce aveam nevoie! Cu siguranta o sa mai apelez la serviciile voastre.Mihai Preda PFA
Continuati si pe viitor la fel, deoarece faceti o treaba foarte buna. Multumesc pentru informatiile furnizate si pentru timpul acordat.Maria Negulescu
Seriozitate, promptitudine, flexibilitate si profesionalism – asa pot caracteriza colaborarea cu tine. Cu siguranta voi mai apela la serviciile tale in viitor! Iar prietenii care intentioneaza sa isi deschida un business deja au din partea mea o recomandare de a lucra cu tine! Multumesc frumos pentru tot!Andreea Hanganu, PFA
Sunt convins ca peste cativa ani vom privi in urma si vom zambi impliniti, cu satisfactia ca am dezvoltat proiecte care si-au pus amprenta asupra celor din jur si noi doi ne vom intalni si vom da mana prieteneste, legati de o prietenie profesionala. Abia astept sa va promovez alte evenimente si sa pun umarul la sustinerea acestei initiativeFlorin GrierasuScrieliber.ro
Informații utile, foarte bine structurate și foarte frumos prezentate.Roxana Nicolae, Participanta workshop - ''Pașii către afacerea ta''
Cum să luăm decizia corect? Sunt sigură că am luat cea mai bună decizie atunci când m-am hotărât să particip la acest workshop. Nu a fost deloc unul obișnuit, m-a uimit prin deschidere, sinceritate și aplicabilitate. Am învățat noi lucruri despre mine, am aprofundat ceea ce știam, dar mai ales am învățat cum pot pune pasiune în idei, ideile într-un plan și planul într-o acțiune profitabilă. Tu vrei ca pasiunile tale să prindă viață? Aici e locul perfect să afli cum poți face asta.Monica Marin - Participanta workshop “Angajat sau Antreprenor- Cum sa iei decizia in mod corect?” – Ploiesti
Multumim mult pentru ajutorul real pe care il acordati fiecaruia. Am recomandat pagina dvs. si altora si va doresc mult succes.Florina G.
Am colaborat excelent cu Iulian pentru consultanta in vederea inregistrarii formei juridice potrivite pentru planurile mele de business. Am apreciat flexibilitatea, promptitudinea, raspunsurile clare si in functie de cand era necesar, detaliate si mai ales o atitudine tonica si profesionista ce a facut tot procesul mai simplu si mai agreabil. Recomand cu caldura serviciile Think-Business. Anca GhineaAnca Ghinea PFA
In trei zile am avut: actele unei firme noi, stampila si cartile de vizita. Multumesc Think Business.Anatolie Chirica - Owner - Reserved Import-Export
Comentarii recente
- Viorel on Dizolvarea si radierea unei firme
- Robert Nicolae on FIRMA DE PEISAGISTICA
- Iulian on AFACERE DE IMPRIMAT TRICOURI
- vlad rotundu on AFACERE CU PRODUSE DE COFETARIE – PATISERIE
- Daniela on AFACERE CU PRODUSE DE COFETARIE – PATISERIE
Multilingual Website







[…] de microintreprindere, prin eliminarea alternativei de taxare cu 3% a impozitului pe venit (detalii aici), microintreprinderile trebuie sa depuna declaratia 010 sa se inregistreze ca firme platitoare de […]