Esti sigur ca banca iti cere dobanda corecta?

Pentru unii clienti ai bancilor, plata ratei este un motiv lunar de enervare, mai ales in ultima perioada, pentru ca dobanzile au crescut, cu exceptia celor ale creditelor cu dobanda fixa. Pentru a intelege de ce are de platit rata la o anumita dobanda si a fi sigur ca banca nu a strecurat vreo greseala in calcul, clientul poate efectua trei pasi.

Primul pas este citirea cu atentie a contractului si gasirea metodei de calculare a dobanzii.

Astfel, in functie de tipul de credit, in lei sau in valuta, formula de calcul are, de cele mai multe ori, doua componente: o dobanda de referinta (Robor – lei, Euribor – euro si Libor – dolari si franci elevetieni) la care se adauga marja de profit, sau de risc, cum mai este numita, a bancii. Pentru un credit de consum in lei formula ar putea arata in felul urmator: “ROBOR 6M + 3%, marja bancii”. Indicativul 6M se refera la dobanda interbancara la creditele in lei (Robor) pe un termen de sase luni. Unele dobanzi sunt calculate dupa Robor 3M (la trei luni) sau 12M (pe an). Cum marja de profit este fixa si contractul precizeaza cum se coreleaza dobanda finala la Robor (lunar, trimestrial sau semestrial), clientul poate verifica singur daca dobanda este corecta sau nu.

Pasul doi este gasirea cotatiei. Cotatia Robor poate fi gasita AICI, dupa cautarea pe internet a sintagmei “istoric Robor”. Siteul contine seriile zilnice ale dobanzii interbancare.

Pasul trei este calcularea si verificarea dobanzii.

In cazul creditelor in valuta, indicii respectivi (dobanzile la care se imprumuta bancile intre ele cu valuta), Euribor, la creditele in euro, si Libor, la cele in dolari si franci elvetieni, pot fi gasite: pentru Euribor AICI, pentru Libor AICI

In cazul creditelor in valuta se respecta aceiasi pasi ca la cele in lei, fiind necesara numai cautarea indicilor bancari precizati in contract.

Am folosit si informatii  de pe banknews.ro

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com