Din 2010 firmele depun bilantul doar la Registrul Comertului

Firmele vor depune situatiile financiare doar la Registrul Comertului (ONRC) – (detalii complete aici) incepand cu acest an, potrivit unei legi din 2006, care intra in vigoare in 2010. Pana in 2009, firmele trebuiau sa inregistreze bilanturile contabile atat la Ministerul de Finante, cat si la Registrul Comertului.

“In anii trecuti, trebuia sa faci doua drumuri ca sa depui bilantul. Cu toate ca exista posibilitatea de a inregistra online situatiile financiare la Ministerul de Finante, foarte putine firme apelau la aceasta metoda pentru ca este nevoie de semnatura electronica si aceasta costa. Intrarea in vigoare a acestei legi simplifica procedura de depunere a situatiilor financiare anuale”, spune Adriana M. Din Bucuresti, contabila.

Legea nr. 441/2006 privind modificarea Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 prevedea ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora sa fie depuse numai la Oficiul Registrului Comertului. Datorita amanarii de mai multe ori a acestei prevederi, s-a ajuns la situatia in care amendamentul se va aplica incepand cu acest an.

“In lipsa unei prevederi legale exprese care sa prevada depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar al anului 2009 la Ministerul Finantelor Publice, incepand cu anul 2010 urmeaza a se face aplicarea Art.III alin (3) din Legea 441/2006. Urmare a acestui fapt, situatiile financiare anuale vor fi preluate, potrivit legii, atat in format hartie si/sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa”, a declarat pentru ZF Adriana Luminita Iacob, directorul general al ONRC.

Ministerului de Finante va obtine gratuit de la ONRC date privind situatiile financiare anuale ale agentilor economici

Sursa: Ziarul Financiar

Please like & share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com