Bani de la UE pentru afaceri agricole

500 de tineri fermieri au primit anul trecut pana la 25.000 de euro, bani pusi la bataie de Uniunea Europeana pentru crearea de noi businessuri agricole, dar doar trei din zece au pornit o afacere de la zero in agricultura, restul preferand sa isi extinda businessul sau sa il modernizeze.

Astfel, daca initial programul “celor 25.000 de euro pentru tineri” era gandit pentru a-i determina pe acestia sa se intoarca la sat, potrivit unui sondaj realizat de ZF in randul celor care au luat finantare, majoritatea sunt mici antreprenori care au deja afaceri in agricultura in zonele rurale si nicidecum tineri care renunta la jobul din oras pentru a lucra pamantul la tara.

Metoda de obtinere a banilor este simpla – chiar daca finantarea de la UE nu acopera integral o investitie intr-o ferma, marele avantaj este ca suma de pana la 25.000  de euro nu trebuie data inapoi. In plus, fermierul trebuie doar sa demonstreze in trei ani ca a investit cel putin 30% din aceasta suma in agricultura.

Asa se face ca multi agricultori sub 40 de ani, care aveau deja afaceri in acest sector, au preferat sa solicite acest ajutor decat sa faca rost de bani de la banci pentru investitii in modernizarea fermelor, ca mai apoi sa primeasca deconturile de la UE.

Acest traseu trebuie parcurs pentru oricare alta masura de finantare europeana pentru dezvoltare rurala.

“Principalul obiectiv al acestei masuri este cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.

De cealalta parte, datele arata ca proiectul ajuta mai ales companiile carora le-au fost respinse alte dosare fiind considerate nefinantabile pe alte masuri decat persoanele fizice care doresc sa isi inceapa o afacere in agricultura, principalul scop al autoritatilor.

Bani pentru lubenita, cartofi si ceapa

“Am vrut sa imi cumpar un tractor, un plug si un disc. Mi-am creat o firma pentru a aplica pe Masura 121, care permite modernizarea exploatatiilor agricole (masura care are alocata una dintre cele mai importante sume- aproape 885 mil. euro – n. red.), dar mi-am dat seama ca nu voi avea bani si nici nu voi obtine o cofinantare din partea unei banci pentru a face mai intai investitia, ca apoi sa imi fie decontata jumatate din suma de la UE. Asa mi-a venit ideea sa aplic pe aceasta masura. Banii, chiar daca sunt mai putini, sunt nerambursabili, nu trebuie decat sa ii iei si sa investesti cel putin 30% in modernizarea fermei”, explica Nicolae Silvasi.

Silvasi este unul dintre cei 500 de fermieri caruia i s-a acceptat proiectul pentru achizitia de utilaje pentru restructurarea si modernizarea exploatatiei agricole din judetul Timis pe Masura 112, de instalare a tinerilor fermieri. Silvasi lucreaza 98 de hectare de teren agricol, dintre care 45 ha sunt in proprietate, cultivand grau, lubenita, cartofi si ceapa. “In afara de faptul ca am primit prima transa, adica 60% din bani, din cei 25.000 de euro, plafonul maxim pentru aceasta masura, nu s-a schimbat nimic. Mare lucru nu pot face cu banii acestia, eventual doar sa-mi cumpar un tractor. Este ca si cand iti pune cineva bani pe masa, iar tu nu te poti atinge de ei”, crede Silvasi, care a putut aplica pentru instalarea tinerilor fermieri pentru ca inca nu implinise 40 de ani.

O alta conditie pentru a se putea numara printre beneficiarii fondurilor europene a fost sa se inscrie in cadrul unei asociatii agricole din judet, pentru a obtine un punctaj mai mare.

Masura pentru instalarea tinerilor fermieri, cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, are alocat un fond total de peste 337 milioane de euro. Majoritatea fermierilor sunt in situatia lui Nicolae Silvasi, doar 30% din proiectele selectate in perioada decembrie 2008 – martie 2009 fiind exclusiv pentru instalarea de tineri fermieri sau pentru infiintarea unor companii agricole. Restul au aplicat pentru modernizarea fermelor sau pentru extinderea acestora. O mare parte din cei care au aplicat si au primit prima transa de bani au fost apicultorii, ale caror investitii nu se ridica la un nivel atat de mare ca in cazul agricultorilor care se ocupa de culturi mari (grau, porumb, floarea-soarelui).

Miere in curtea casei

Cristina Sipos locuieste in Teius, in judetul Alba, si a invatat apicultura de la sotul sau care are stupi de 35 de ani. Anul trecut, cand s-a lansat masura de instalare a tinerilor fermieri, si-a facut un calcul si a decis sa isi inceapa propria afacere cu miere in curtea casei, banii de la UE putand fi investiti in lazi si albine.

“Cu banii de la UE trebuie sa imi dezvolt o afacere in trei ani. Acum am 30 de stupi, iar potrivit planului de afaceri pe care l-am prezentat, trebuie sa am 90. Am luat 19.000 de euro cu care voi cumpara albine, o centrifuga cu motor si lazi de albine. In trei ani autoritatile vor face primul control pentru a vedea daca am investit in apicultura. Eu deja am facut insa o parte din achizitii”, spune Sipos.

Familia sa vinde mierea pe care o produce, dupa care produsul ajunge la export. “Daca o vindem de acasa luam 12 lei/kg, dar eu prefer sa o vand cu 8,8 lei angro unei companii din Blaj pentru ca primesc toti banii odata. Cu cele 200 de familii de albine pe care le avem producem peste doua tone de miere, dar la ce costuri avem, nu traim deocamdata din meseria asta, mai ales ca nu avem mereu productie buna”, este de parere Cristina Sipos.

Cine este eligibil

Potrivit Ghidului Solicitantului pe aceasta masura, planul de afaceri al beneficiarului trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza demonstrand ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei. Aceasta modalitate simpla de a atrage bani din fondurile europene, fara a cheltui toti banii in ferma, a atras 3.363 de persoane care au depus dosare in valoare de 72 mil. euro. Cu toate acestea, pana in prezent au fost selectate doar 512 proiecte.

“Din acestea au fost contractate 507 proiecte cu o valoare publica de 10 milioane de euro si s-au efectuat plati de sase milioane de euro”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii. Unul dintre micii antreprenori este si Florin Drasovean din Alba, de 26 de ani, care si-a creat propria ferma in comuna Berghin, avand 100 de hectare de teren agricol.

“Am aplicat si pe alte masuri, dar nu ne-am incadrat, fie ca nu lucram ecologic, fie ca nu indeplineam alte conditii. Am primit punctaj bun pentru ca eram tanar si aveam o suprafata de 26 UDE. M-au punctat si ca firma a fost noua infiintata”, spune Drasovean.

Analiza facuta de ZF.ro

 

Informatii utile pe site-ul MADR 

-Programul National pentru Dezvoltare Rurala

-Ghidurile solicitantilor pentru masurile agricole

 

Please like & share:

11 Responses so far.

 1. Lumi says:

  Sunt dispusa sa incep o afacere in Timisoara. Daca exista potentiali colaboratotri sau idei de afaceri va rog sa ma contactati.

  • virgil says:

   am teren in jud.buzau si doresc sa infiintez o micro ferma de cresterea strutului,de toate activitatile de ingrijire,hrana,producerea hranei,comercializarea carnii a celorlalte componente,profitul jumate-jumate sau reinvestit,persoana interesata poate sa-si construiasca o casa de vacanta fiind o zona deosebit de frumoasa si retrasa cu multe perspective…pentru infiintare am nevoie doar de partea materiala…cei interesati pot suna la 0747972074,multumesc!

 2. Se pare ca s-au primit ceva bani. cca 3000 de tineri din mediul rural sunt eligibili

 3. mihaescu gabriel says:

  ma bucur de posibilitatea pe care o ofera think-business doresc sa profit de o asemenea sansa si sa incep o minunata afacere prin ajutorul dumneavoastra. Multumes anticipat.

 4. man florin says:

  buna as avea o intrebare, nu stiu cum se poate accesa fondurile europene as frea sa imi fac o mini ferma de iepuri sau gaini,dar daca nu detin niciun teren mai pot beneficia de ajutor? multumesc

 5. Emma Fernald says:

  Buna ziua,La ghiseul de informatii de la ONRC mi s-a dat o lista de acte necesare unde scria nergu pe alb: contract de comodat (inregistrat la Administratia Finantelor Publice)… am fost la ANAF si nu se inregistreaza asa ceva! Daca legea zice asa de ce nu se face asa? Si daca nu se face asa de ce ne trimit pe drumuri? In fine… intrebarea mea este daca pentru atestarea profesionala este de folos o ADEVERINTA emisa de actualul angajator in care este stipulat ca am ocupat functia respectiva pentru care fac si PFA-ul. Functia este de curier.

 6. Laverna Jacobsen says:

  Treaba asta cu studiile/experienta ma demoleaza rau de tot. Eu am doar diploma de scoala profesionala intr-un domeniu total diferit. Din pacate nu am BAC. Si nu am nici certificare sau experienta pe cartea de munca in domeniul in care activez (Web Design/Web Development). Certificarile in domeniul asta dureaza foarte mult timp pentru a fi obtinute si costa extrem de multi bani. De cunoscut, imi cunosc extrem de bine meseria si lucrez la standardele cele mai inalte, dar nu am nimic ca sa dovedesc asta. Ce optiuni am? Ce anume pot face ca sa-mi fac PFA?

 7. Felisa Gothe says:

  BUNA ZIUA,SA MA AJUTE SI PE MINE CINEVA…DACA AM DOAR LICEUL FARA BAC,SI VREAU SA DESCHID UN SALON DE INFRUMUSETARE POT DESCHIDE UN SRL.SI DUPA CU TIMPUL SA FAC SI SCOALA DE SPECIALIZARE?MULTUMESC

 8. Jayna Stamer says:

  Buna ziua!!! am si eu o intrebare! La un PFA, acum in 2016, imi pot tine singur contabilitatea? Sau am nevoie de un cotabil inregistrat “nu stiu unde” ?

 9. Valencia Dorning says:

  Si as dori sa intreb da cu ce se poate dezinfecta stupii din poliestiren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Form Powered By : XYZScripts.com