AFACERE CU PRODUSE DE COFETARIE – PATISERIE

 

INVESTITIE : Cea mai mare parte a banilor va trebui investita in utilaje pentru laborator. Investitia in propriul laborator este obligatorie . Pe langa faptul ca scad costurile de operare, aduce si un prestigiu in ochii clientilor care prefera produsele proaspete.

LOCATIE: O cofetarie/patiserie poate fi deschisa atat in centrul unui oras cat si in cartierele de la periferie. In cazul unei locatii la periferie , nu dezvoltati un local de lux , ci unul in care preturile sa permita accesul unui nr. mare de clienti. Unul dintre avantajele afacerilor cu cofetarii este numarul mare de potentiali clienti. La cofetarie vin atat copii, cat si adulti sau batrini, iar produsele sunt destul de usor vandabile.

COSTURI: O mare parte din cheltuieli scad prin alegerea unor furnizori din orasul in care este amplasata cofetaria. Cresterea preturilor la materia prima a deteminat multe cofetarii sa isi scumpeasca in mod repetat produsele. O rezolvare a acestei probleme se face prin investitia intr-o ferma proprie, care asigura o parte din materia prima.

ALTE SFATURI: Diversificarea serviciilor si a produselor , precum si mentinerea constanta a calitatii sunt esentiale ptr. mentinerea pe piata a unei astfel de afaceri. Dezvoltarea unui sistem de livrare de prajituri la domiciliu este una dintre idei, insa este obligatoriu sa fie avuta in vedere optimizarea costurilor. Lipsa capitalului este una dintre problemele oricarei afaceri aflate la inceput . Nu ezitati sa diversificati business-ul prin vanzarea si de alte produse: pizza, patiserie . Adaptati-va sezoanelor si schimbati oferta in functie de aceasta . De exemplu , vara oferiti inghetata si iarna , in preajma sarbatorilor de iarna , cozonaci.

10 Responses so far.

 1. [...] DETALII SPALATORIE AUTO 2009 octombrie 26 tags: bani, business, Consultanta, consultanta afaceri, consultanta business, detalii, investitii, plan de afacere, spalatorie auto, vulcanizare by iulian serban In cele trei luni de când exista acest blog, covârşitor pentru ideile prezentate aici este interesul pentru (in ordinea cautarilor) Spălătorie auto si pentru afacerile de tip Cofetărie – Patiserie. [...]

 2. [...] DETALII COFETARIE 2009 noiembrie 3 tags: afacere, afaceri, bani, cofetarie, Consultanta, criza, cum sa fac bani, detalii, finante, investitii, patiserie, venit by iulian serban Asa cum am promis, revin cu detalii despre o afacere Cofetarie Patiserie (elementele principale le gasiti aici) [...]

 3. Violeta says:

  Buna, sunt Violeta din Bistrita si doresc tare mult sa deschid un mini laborator de cofetarie.Am citit cu atentie sfaturile dumneavoastra si recunosc ca sunt de mare ajutor.I-mi e f greu sa ma decid ce sa infintez?SC, AF, PF, sau MICROINTEPRINDERE.
  Daca aveti un sfat si in aceasta tema as fi foarte multumita sa-l iau in considerare.Sunt constienta ca inceputurile sunt foarte grele dar i-mi doresc mult lucrul acesta si sper tare mult sa-mi indeplinesc aceasta dorinta.Va multumesc!

 4. iulian serban says:

  Buna Violeta din Bistrita, s-o luam metodic..in primul rand sunt Iulian..deci fara formule “cu dumneavoastra” :) ok..In ce priveste forma juridica am gasit pe avocanet.ro un raspuns amplu (desi un pic mai vechi) , si cu mici modificari (facute de mine) e cat mai cuprinzator…
  “Fiecare din variantele pe care un mic intreprinzator le are la indemana atunci cand decide sa-si deschida o afacere are avantaje si dezavantaje pe care doar persoana in cauza le poate identifica cel mai bine pentru situatia ei.
  Va prezint in continuare specificul fiecarei forme pentru a fi in capacitate sa decideti chiar dvs. ce forma sa adoptati.
  Formele sunt : PERSOANA FIZICA autorizata (PFA), asociatie familiala (AF) sau Intreprindere Individuala pe de o parte si Societate Comerciala ( SRL – cea mai uzitata) declarata fie microintreprindere platitoare de impozit pe profit ( 16%) fie platitor de impozit pe cifra de afaceri, de cealalta parte .
  Fiecare dintre variante are avantaje si dezavantaje atat din punct de vedere al impozitelor si taxelor care se platesc la stat, cat si al situatiilor financiar contabile care trebuie completate ori a drumurilor la Fisc, precum si sub aspectul extinderii raspunderii juridice etc.

  Pentru microintreprinderea platitoare de impozit pe venit, conditiile sunt existenta cel putin a unui salariat, in maximum 60 de zile de la infiintare, iar cea mai mare parte a veniturilor nu trebuie sa provina din activitati din consultanta sau de management. Avantajul major este procentul mic al impozitului pe venit (3%), iar dezavantajul este ca cheltuielile lunare ale firmei nu sunt luate in calcul la calcularea impozitului. La aceasta se adauga costurile asociate platilor catre bugetul de asigurari, de sanatate si somaj pentru persoana angajata.

  In situatia in care se opteaza pentru microintreprindere cu impozit pe profit de 16%, firma in cauza nu mai este obligata sa aiba angajati, ceea ce insemna ca scapa din start de taxele aferente salariilor. In plus, aceasta este recomandata celor care doresc sa investeasca banii intr-o masina, tehnica de calcul sau chiar in sediu, situatie in care si impozitul datorat statului se diminueaza considerabil, acestea fiind considerate cheltuieli deductibile. De asemenea, i se recunoaste pierderea fiscala. Toate acestea sunt avantajele acestei forme de organizare. La capitolul dezavantaje se incadreaza nivelul relativ mare al impozitului pe profit (dar totusi convenabil comparativ cu majoritatea tarilor europene) si , mai ales, in plus impozitul pe dividente.

  Daca opteaza pentru statutul de platitor de TVA, in ambele cazuri de SC procentul aplicat este acelasi, iar modalitatea de raportare la Fisc este trimestriala, ca si pentru impozitul pe venit/profit . Ambele forme de organizare sunt obligate sa tina o contabilitate simplificata, insa pentru aceasta este nevoie de un contabil autorizat.

  Pentru persoanele fizice autorizate / asociatiile familiale si intreprinderile individuale cheltuielile sunt limitate.
  Statutul de PFA , AF sau Intrep. Individuala este recomandat celor care au o mica afacere. Se tine contabilitate in partida simpla, respectiv un registru in care se trec toate veniturile si cheltuielile lunare ( Intrari / Iesiri), deci nu este nevoie de contabil, acesta fiind unul dintre avantaje. Impozitarea se face pe baza declaratiei de anticipare a veniturilor , trimestrial si apoi cu regularizare anuala. In prima parte a anului urmator are loc o regularizare a impozitului pe baza documentelor de venituri si de cheltuieli aferente anului incheiat, astfel ca PFA-ul / AF-ul sau Intreprinderea Individuala poate avea de platit sau de recuperat impozit. In practica se pot subevalua veniturile estimate si astfel in cursul anului se plateste un impozit pe venit mai mic . Un avantaj in fata microintreprinderilor este ca veniturile pot fi utilizate nelimitat. Nu trebuie tinut registru de casa. ‘Buzunarul ” afacerii este acelasi cu buzunarul intreprinzatorului.

  Exista insa si cateva dezavantaje majore, unul dintre acestea fiind ca o PFA / AF nu poate desfasura si o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata si nu poate avea salariati pentru activitatea autorizata.
  Daca alegeti totusi forma de organizare ca Intreprindere individuala puteti avea angajati / salariati si va puteti inscrie cu pana la 8 -10 obiecte de activitate ( coduri CAEN) .
  Ce inseamna ca nu poti avea salariati ca AF sau PFA ? Spre exemplu, o persoana care a obtinut o autorizatie pentru activitatea de contabilitate nu poate angaja alt contabil ( insa poate angaja un sofer sau o secretara, desi chiar si in acest caz parerile juristilor sunt impartite !).
  Pentru asociatiile familiale, salariatii pot face parte doar din familie.
  In ceea ce priveste raspunderea , aceasta este nelimitata asupra intregului patrimoniu.

  Cel mai avantajos sistem de impozitare este cel pentru persoana fizica autorizata / asociatie familiala sau Intreprindere Individuala deoarece se plateste un singur impozit in cota de 16% si anume cel asupra venitului personal. O persoana fizica autorizata care desfasoare activitate comerciala, de exemplu, este avantajata in raport cu un antreprenor care face acelasi lucru, dar prin intermediul unei societati comerciale. Societatea comerciala se confrunta cu o dubla impozitare fata de PFA / AF / Intrep. in dividuala deoarece venitul unei SC este impozitat de doua ori: o data cu impozitul pe profit sau cu cel pe venit si a doua oara cu impozitul pe dividende.

  In ce priveste dreptul (sau obligatia – de la un anumit nivel al veniturilor) de a fi platitor de TVA este asemanatoare pentru oricare din variantele prezentate”

  Eu as alege pentru o afacere din acest domeniu (daca as lucra in principal cu membrii familiei, si as avea o pregatire profesionala in cofetarie-patiserie) o intreprindere individuala..despre care , pe langa detaliile de mai sus ,gasesti informatii si aici…sau daca nu am pregatirea necesara si vreau sa lucrez cu altii care au :), aleg SRL si anume microintreprindere platitoare de impozit pe profit ( 16%).

  Personal iti urez inspiratie, succes si sa-ti pui in practica dorinta …
  Multumesc pentru rabdare,
  Iulian

 5. Alina says:

  Ciao Serban,(am inteles ca pot sa-ti vorbesc la pers.I),eu spre exemplu actualmente detin un SRL(il am din 1992),insa acuma vremurile s-au schimbat,precum si profilul,in plus nu mai am angajati si nici nu am nevoie,acuma intrebarea mea este,daca schimb SRL-ul in PFA,eu pot fi angajata sau nu?
  Multumesc .

  • iulian serban says:

   Buna Alina,
   Daca te autorizezi ca PFA , poti fi fara probleme angajata in alta parte..nu poti in schimb avea angajati pe PFA-ul tau si nici desfasura o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata PFA.
   Numai bine,
   Iulian

 6. Rusu Gina says:

  Buna,suntem o firma din Baia Mare si cautam colaboratori in toata tara pentru vanzare produse,ornamente comestibile pentru diverse evenimente.
  Ne puteti suna la numarul :0743160949

 7. F.O. says:

  Unde pot afla mai multe despre AFACERE CU PRODUSE DE COFETARIE?

 8. amariei says:

  Buna Iulian ! Sunt Amariei si as vrea sa deschid un mini laborator de cofetarie .. si nu stiu de la ce suma de bani sa pornesc afacerea.. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>